Energie besparen

Ieder jaar stijgt de energierekening flink, en het is ieder jaar weer naar moment: het ontvangen van de eindejaar rekening. Een goede oplossing om een lagere energierekening te ontvangen, is het verbruiken van minder energie. Je kunt gemakkelijk energie besparen. Natuurlijk kent iedereen de tip om alle apparaten uit te schakelen die tijdelijk niet gebruikt worden, maar er zijn nog meer goede tips om te besparen op de energierekening.

Energieverbruik indexeren
Hoeveel energie verbruik je nu eigenlijk per apparaat? Het is goed om eens op een rijtje te zetten hoeveel energie één apparaat verbruikt. Het is natuurlijk niet te doen om elk apparaat dat je niet gebruikt steeds aan- en uit te zetten. Daarom kun je je beter focussen op een aantal huishoudelijke apparaten.

Tegenwoordig worden apparaten steeds vaker geïndexeerd middels energielabels. Op deze manier kunnen klanten in één oogopslag zien hoeveel energie een bepaald apparaat gebruikt. Zet apparaten die opvallen op de lijst van energieverbruik wat vaker uit.

Woning isoleren
In de zomer staat men er niet bij stil, maar in de winter wel; het wordt kouder in huis. En dus stookt Nederland massaal de kachel wat op bij de eerste koude winterdag in Nederland. Dit brengt veel stookkosten met zich mee, waardoor de energierekening flink hoger uit kan vallen. Een goede tip is dan ook om de warmte binnen te houden. Dit kan door de woning te isoleren.

Voornamelijk het isoleren van het dak, de ramen en de gevel kunnen behoorlijke besparingen opleveren. Jaarlijks kunnen deze besparingen oplopen tot wel 1000 euro. Het is dus zeker interessant om eens te kijken naar de isolatie van de woning.

Verwarming
Een goede tip voor iedereen die het graag lekker warm heeft in huis, maar toch energie wil besparen: koop een klopthermostaat. Met een klokthermostaat kun je een uur voordat je je huis verlaat alvast de thermostaat een graadje lager zetten. De thermostaat maakt het echter aangenaam warm in huis wanneer je thuis bent en het koud is. Zo wordt onnodig stoken – en dus onnodig geld uitgeven aan een hoge energierekening – voorkomen.

Energiezuinig koken
Waar bijna niemand bij stilstaat: ook tijdens het koken verbruiken we gas. Voornamelijk in oudere huizen en studentenhuizen kennen we nog de ouderwetse kookplaten. Deze zijn niet energiezuinig, waardoor er dus behoorlijk veel gas verstookt wordt. Het beste is porties te koken die je volledig op kunt. Op deze manier verwarm je niet onnodig lang veel eten dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. En ook dat is dan weer energiebesparing.

De kookplaat kan het beste vervangen worden met een elektrische kookplaat. Elektrische kookplaten zijn stukken zuiniger dan de gasvarianten. Een inductiekookplaat houdt de warmte het langste vast, en gaat dus het zuinigst om met energie. De gouden tip voor energiezuinig energiebeheer: bekijk eens hoeveel energie je verbruikt in het dagelijks leven.

Vergelijken
Tot slot is er nog meer rendement op je energierekening te behalen bij het energie vergelijken. Zo zet je gemakkelijk op een rijtje welke energieaanbieder de goedkoopste is.