Wat te doen bij een auto-ongeluk

Wie op de weg rijdt, heeft kans op een auto-ongeluk. Dat kan gebeuren, en een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Omdat iedere auto in Nederland wettelijk minimaal WA verzekerd moet zijn, kun je deze schade dus melden aan je verzekering. Maar wat moet je nou precies doen als je een auto-ongeluk krijgt? Met de uitleg van deze procedure kun je straks zorgeloos niet te zorgeloos, natuurlijk - de weg op.

Schadeformulier
Zorg ervoor dat wanneer je van huis gaat, je altijd een Europees schadeformulier bij je hebt. Op dit schadeformulier horen de gegevens van je tussenpersoon te staan. Neem dan ook de groene kaart mee. Deze groene kaart krijg je wanneer je een autopolis hebt afgesloten. Deze groene kaart bevat gegevens die je nodig bent bij het invullen van het schadeformulier. Ook staat er op de groene kaart het alarmnummer. Op eigen houtje een wegsleepregeling treffen is absoluut afgeraden. De klantenservice die op de groene kaart vermeld staat, kan je voorzien van deskundig advies tijdens een auto-ongeluk.

Noteer op het schadeformulier ook het kenteken van de tegenpartij. Op deze manier kan de gegevens van de eigenaar achterhaald worden, evenals de verzekeringsdekking van de eigenaar van de auto. Indien er omstanders bij het auto-ongeluk staan, die het ongeluk hebben zien gebeuren, noteer hun gegevens dan. Zij kunnen later nog wel eens van belang zijn in een onderzoek. Deze gegevens noteer je uiteraard op het schadeformulier. Heeft niemand het ongeluk zien gebeuren, noteer dit dan.

Veranderen?
Een gratis advies: verander nooit achteraf dingen op het schadeformulier. Wie achteraf dingen verandert, heeft daarbij geen recht meer op uitkering van de schade, omdat het formulier dan niet meer rechtsgeldig is. Als je achteraf toch nog een opmerking wil maken over de situatie, kun je deze opmerking het beste plaatsen op de achterzijde van het formulier. Ook wanneer je achteraf gezondheidsklachten krijgt door het ongeluk, vermeld je dit achterop het formulier, en niet voorop. Het is dan wel verstandig een huisarts te raadplegen.

Als je eenmaal weer van de schrik bekomen bent, en weer zaken kan doen, bel dan je tussenpersoon. Deze zal dan de schaderegeling in gang zetten. Zon tussenpersoon voorkomt een hoop eigen rompslomp en bovenal zorgen.

Verzekeren
Het is dus erg belangrijk je te verzekeren tegen autoschade. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Vergelijk autoverzekeringen voor de laagste premies.