WA-Casco autoverzekeringen

Bij het verzekeren van je auto heb je twee soorten: WA-verzekeringen en WA-Cascoverzekeringen. Een WA-verzekering is verplicht, een WA-cascoverzekering is dit niet. De grondslag vind je in de dekking die je moet kunnen bieden. Bij een ongeluk moet je minimaal de schade van een ander kunnen vergoeden. Of je je eigen schade wilt vergoeden, of dat je dit laat verzekeren is je eigen keuze. Daarom is een WA-cascoverzekering niet verplicht, maar heb je er wel veel voordelen van als je toch een WA-cascoverzekering overweegt af te sluiten. Wel is de premie van een WA-cascoverzekering meestal veel hoger dan de premie van een WA-autoverzekering.

Waarom is de premie hoger?
De premie van een WA-cascoverzekering is hoger omdat in het geval van schade de schade van beide partijen vergoed worden. In Nederland is het verplicht om de schade van de tegenpartij te kunnen vergoeden. Door een WA-cascoverzekering af te sluiten dek je ook je eigen schade. Wanneer je auto vernielt wordt door vandalen, je auto tijdens een ongeluk omslaat, of ter water raakt, kun je de schade laten vergoeden door je verzekering. Dit is bij een normale WA-verzekering niet het geval.

Ten onrechte wordt een WA-cascoverzekering vaak verward met een All Risk verzekeringen. Bij een allrisk verzekering worden alle risico’s verzekerd. Bij een WA-cascoverzekering zijn er uitzonderingen op de dekking van toepassing, waardoor de naam ‘allrisk verzekering’ dus eigenlijk onjuist is.

Vergelijken van de premie
Door het vergelijken van autoverzekeringen kun je een WA-casco autoverzekering afsluiten zonder dat je daarvoor onnodig veel geld betaalt. Wel is het raadzaam alvorens je een autoverzekering afsluit de polis goed door te lezen. Een WA-Cascoverzekering is dus geen All Risk verzekering, en in de polis is te vinden in welke gevallen de WA-cascoverzekering de schade niet dekt.