Rondrijden zonder APK: de gevolgen

De Algemeen Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring in heel Europa. Toch komt soms niet iedereen er aan toe om zijn of haar auto te laten keuren. Dat kan een financieel probleem zijn, maar ook omdat de bestuurder het ondanks de oproepen gewoon vergeten is. Maar wat nou als de bestuurder van een niet-gekeurde auto schade maakt. Wie moet dan eigenlijk de schade vergoeden?

APK
De APK is de afkorting voor de ‘Algemeen Periodieke Keuring’. De keuring is in heel Europa wettelijk verplicht. Dat komt doordat de verplichte wet de verkeersveiligheid probeert te bevorderen.
In de Wegenverkeerswet is opgenomen dat zowel personen- als bedrijfsauto’s periodiek gekeurd moeten worden. Als belangrijkste functie heeft de Keuring dat er een actueel beeld ontstaat van de technische staat waarin de auto op dat moment verkeert.

Maatregelen van de autoverzekering
Alle autoverzekeringen hebben basiseisen alvorens zij iemand een verzekering verstrekken. Ten eerste moet de autobestuurder in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ten tweede moet de auto een geldig APK hebben. Wanneer dit niet het geval is, kan de autoverzekeraar de dekking volledig opschorten.
Ook de schade aan de eigen auto wordt niet vergoed. Zeker niet als blijkt dat de reden van het ongeval een technisch gebrek aan de auto is, dat makkelijk bij de Periodieke Keuring opgelost had kunnen worden.

Schade bij een ander
Wanneer er een aanrijding plaatsvindt, en jouw APK is verlopen, dan wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Dit gebeurt doordat de WA-verzekering in Nederland een wettelijk verplichte autoverzekering is die de bestuurder garant laat staan voor schade aan de auto van een ander. Hoewel de verzekeraar de schade wel zal dekken, is het echter wel aan de automobilist te verwijten dat hij zijn auto niet heeft laten keuren. Daarom zal de autoverzekeraar alles in het werk stellen om de schade bij de automobilist zonder APK zelf te verhalen.

Verbanden en bewijzen
Er schuilt echter ook nog een ander groot gevaar aan ongekeurd rondrijden. Wie in een ongekeurde auto rondrijdt, krijgt te maken met een omgekeerde bewijslast. Wanneer er een hert over de weg loopt, en de automobilist rijdt hem aan, en lijdt vervolgens schade, wordt deze schade wel vergoed door de autoverzekering. Deze schade wordt ook vergoed als de APK van de auto verlopen is. Maar wel moet de automobilist zelf bewijzen dat het ongeluk niet veroorzaakt is door een mankement dat gemakkelijk bij de keuring verholpen had kunnen worden.

Wanneer toch blijkt dat er een zogenoemd ‘causaal verband’ is in normale mensentaal: oorzaak-gevolgrelatie -, dan moet de automobilist zelf opdraaien voor de kosten. De verzekering zal een zeer grondig onderzoek doen waaruit blijkt dat de bestuurder het nagelaten heeft om de APK uit te laten voeren, en het defect de oorzaak van de schade is. In dat geval moet de bestuurder zelf voor de schade betalen.

Zorg dus dat de auto op tijd gekeurd is, en kies de beste autoverzekering. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van premies en dekkingen.