De nieuwwaarderegeling

Iedereen in Nederland die een auto bezit heeft een verplichte WA-autoverzekering, waarbij WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Daarnaast kun je kiezen om een WA-Allriskverzekering te nemen om je ook tegen andere ongemakken te verzekeren. Krijg je dan een ongeluk, dan wordt niet alleen de schade van de andere partij, maar ook de schade aan je eigen auto gedekt. Bij een WA-Allriskverzekering heb je bij de meeste verzekeraars ook een ‘speciale dekking’: de nieuwwaarderegeling. Deze nieuwwaarderegeling geldt alleen voor nieuwe auto’s. Koop je dus een tweedehands auto, dan geldt deze regeling niet voor jou.

Inhoud
Een nieuwwaarderegeling houdt in dat je voor een bepaald maximumbedrag gedekt bent als je je nieuwe auto total loss rijdt. Op deze manier kun je dus weer een nieuwe auto kopen zonder met een enorme restschuld te zitten bij je ‘oude’ auto. Alleen auto’s die je nieuw gekocht hebt bij de garage of een erkende dealer vallen onder de nieuwwaarderegeling. Wanneer je een tweedehands auto van Marktplaats hebt gekocht, valt deze niet onder de nieuwwaarderegeling. De reden hiervoor is vrij simpel: bij tweedehands auto’s is de kans op schade een stuk groter, en ligt de prijs niet op nieuwwaarde, maar op dagwaarde-niveau.

Duur
De duur van de nieuwwaarderegeling verschilt per verzekeraar. Gemiddeld rekenen verzekeraars 1 jaar voor de nieuwwaarderegeling. De nieuwwaarderegeling geldt ook alleen maar bij een volledig WA+ Volledig cascoverzekering. Bij alle andere verzekeringen wordt meestal geen nieuwwaarderegeling gehanteerd. Sommige verzekeraars wijken af in de duur van de nieuwwaarderegeling. Deze autoverzekeringen rekenen dan meestal 2 jaar voor de duur van een nieuwwaarderegeling. Kijk dus altijd goed in je polis, want dit kan financieel behoorlijk wat uitmaken.

Verlengen
Mocht je graag ook een tweede of derde jaar van een nieuwwaarderegeling gebruik kunnen maken als dat nodig is, dan kun je er voor kiezen om de nieuwwaarderegeling te laten verlengen. Dit kan niet bij alle verzekeraars, maar ongeveer 75% van de autoverzekeringen doen dit wel. Wel betaal je voor het verlengen van de nieuwwaarderegeling meer premie.

Autoverzekeringen vergelijken
Of jouw autoverzekering 1, 2 jaar of misschien wel helemaal geen nieuwwaarderegeling heeft, kun je zien door autoverzekeringen te vergelijken. Daarmee vergelijk je ook meteen de premie, en worden de polisvoorwaarden duidelijk voor je op een rijtje gezet. Zo heb je dus geen ongemakken van kleine lettertjes. Op deze manier maak je gemakkelijk de beste keuze.